GAPS életmód program


By ibolyaelet - Posted on 19 február 2013

A Gut and Pschychology Syndrome (Emésztés és Pszichológia Szindróma), röviden GAP-szindróma elnevezést Dr. Natasha Campbell adta, miután autizmusban szenvedő gyermeke gyógyítására tudományos alapokon sikerrel dolgozott ki egy meglepő, ám igen hatékony módszert. Lényege, hogy helyes táplálkozással, az emésztőrendszer "karbantartásával" még a fenti, nagyon súlyos, az emésztéssel látszólag semmilyen szerves kapcsolatban lévő betegségek is gyógyíthatóak. 

A GAPS-diéta bizonyítottan, sikerrel alkalmazható az alábbi, központi idegrendszer rendellenes működésével kapcsolatos betegségek gyógyításában:

tanulási nehézségek,
viselkedési zavarok,
autizmus,
hiperaktivitás,
dyslexia, dyspraxia,
függőségek,
depresszió,
bipoláris rendellenesség,
skizofrénia,
epilepszia,
memória-,és viselkedési zavarok,
pánikbetegség,
szociális problémák,
tikkelések és érzékelési problémák.

A kezelés céljaa szervezet méregtelenítése, az idegrendszer megtisztítása a „toxikus ködtől” annak érdekében, hogy az megfelelően tudjon fejlődni és működni. Ennek eléréséhez a bélrendszer megtisztítására és meggyógyítására kell helyezni a hangsúlyt, hogy az többé ne a mérgezés, hanem a tápanyagok fő forrása legyen.  A vérünkben áramló méreganyagok több mint 90%-a a bélrendszerünkből kerül be – és jut el az idegrendszerhez is –, tehát bélrendszer gyógyulása drámaian csökkenti a szervezet mérgezettségi szintjét.

 A sikeres kezelés a Táplálkozási Programmal valósítható meg, amely Dr. Natasha Campbell-McBride személyes és több ezer, a világ minden tájáról érkezett GAPS beteg, gyermek és felnőtt klinikai kezelése folyamán nyert tapasztalata alapján alakult ki.

Hogyan függhetnek össze mentális állapotok, zavarok az emésztéssel?

Ehhez elég csak azt végig gondolni, hogy ha szorongunk vagy álmatlanságtól szenvedünk általában valamilyen gyógyszert vagy gyógynövényt ajánlanak rá, melyet természetesen le kell nyelnünk, tehát be kell vigyük az emésztőrendszerbe ahhoz, hogy hatását kifejtse. Ha tehát a gyógyszer az emésztőrendszerből felszívódva képes megnyugtatni a szorongó embert, akkor nem nehéz elképzelni, hogy bármi más, amit lenyelünk (legyen az étel, ital vagy bármilyen gyógyszer) az emésztőrendszeren keresztül valamilyen hatást ki fog váltani a szervezet egészéből. Hogy ez a hatás számunkra kedvező-e vagy sem, jobban leszünk-e tőle vagy éppen rosszabbul az azonban nem csak a bevitt anyag összetételétől függ, hanem az emésztőrendszer egészségétől, az ott élő – és jó esetben dolgukat végző – baktériumok, mikrobák és az általuk termelt enzimek összetételétől, a bélfal állapotától és még számos más tényezőtől, amelyek a felszívódást befolyásolják.

Ha az emésztőrendszer egyensúlya felborul, sajnos könnyen olyan ördögi kör alakulhat ki, amelyben a bevitt táplálék nem kerül megfelelő feldolgozásra, és a bélrendszerben a szervezetre káros mérgek keletkeznek. Ehhez társulnak a környezetből (levegőn, bőrön, ételen keresztül) bekerülő méreganyagok, amelyek így összeadódva már komoly működési zavarokat tudnak előidézni a szervezet egészében, így az idegrendszerben is.

A GAPS Táplálkozási Program a következőkből áll:

 1. Étrend. A GAP Szindróma emésztési rendellenesség. Az emésztőrendszer egy hosszú csatorna; amivel ezt megtölti, közvetlen hatással lesz állapotára. Így az étrend kialakítása a legfontosabb feladat és az első számú kezelési forma. Minden más másodrendű.

2. Étrend kiegészítők(Törekedjünk a minimumra, de jó minőségre)

3. Méregtelenítés és életmódváltás, a külvilágból bekerülő méreganyagok minimumra csökkentése, legyen szó vegyszerekről, szépségápolási cikkekről vagy feldolgozott ételekről.

ELTE Gyógypedagógiai Pszichológiai Intézetének igazgatója, Dr Győri Miklós :

"Azon a téren egyébként nagyon sok tapasztalat és evidencia létezik, hogy táplálkozással összefüggő anyagcserezavarok nagyon mélyen befolyásolhatják a pszichés státuszt, pszichés működést. Például ha egy pszichés betegnek glutén allergiája van, az étrendi kezelés elkezdése után már nagyon rövid idő múlva bekövetkezhetnek nagyon komoly pszichés és viselkedésbeli változások. Megszűnhet a depresszió, az ingerlékenység, de akár súlyosabb, skizofrén jellegű epizódok is eltűnhetnek"

 

Egyéni életmód program összeállítása Tel: 20-383 0030 ibolyaeletmod@gmail.com

Csoportos tájékoztató a programról, összefoglaló a terápiáról: 2013. 03.09-én 9.00- 15.00

GAPS ételek főzőtanfolyam szervezés alatt (szombat, de 9-13)