GAPS diéta és életmód


 

GAP Szindroma - Emésztés és pszichológia szindróma kezelése diétával és életmóddal

 

A GAPS-diéta bizonyítottan, sikerrel alkalmazható az alábbi, központi idegrendszer rendellenes működésével kapcsolatos betegségek gyógyításában:

tanulási nehézségek,

viselkedési zavarok,

autizmus,

hiperaktivitás,

dyslexia, dyspraxia,

függőségek,

depresszió,

bipoláris rendellenesség,

skizofrénia,

epilepszia,

memória-,és viselkedési zavarok,

pánikbetegség,

szociális problémák,

tikkelések és érzékelési problémák

 

Ezen túlmenően, alkalmazása sikeres az emésztőrendszeri betegségek, az auto-immun betegségek (celiákia, reumathoid artritis, I. típusú diabetes, sclerosis multiplex, lupus, ostheoartritis, Crohn - betegség,  vastagbélgyulladás, bőrgyulladások, stb),  az asztma, ekcéma, a különböző allegiák, krónikus fáradtság-szindróma, fibromyalgia, menstruációs problémák, emésztési rendellenességek, izomgyengeség, hormonális rendellenességek gyógyításában.

 

Hogyan függhetnek össze mentális állapotok, zavarok az emésztéssel? Ehhez elég csak azt végig gondolni, hogy ha szorongunk vagy álmatlanságtól szenvedünk általában valamilyen gyógyszert vagy gyógynövényt ajánlanak rá, melyet természetesen le kell nyelnünk, tehát be kell vigyük az emésztőrendszerbe ahhoz, hogy hatását kifejtse. Ha tehát a gyógyszer az emésztőrendszerből felszívódva képes megnyugtatni a szorongó embert, akkor nem nehéz elképzelni, hogy bármi más, amit lenyelünk (legyen az étel, ital vagy bármilyen gyógyszer) az emésztőrendszeren keresztül valamilyen hatást ki fog váltani a szervezet egészéből. Hogy ez a hatás számunkra kedvező-e vagy sem, jobban leszünk-e tőle vagy éppen rosszabbul az azonban nem csak a bevitt anyag összetételétől függ, hanem az emésztőrendszer egészségétől, az ott élő – és jó esetben dolgukat végző – baktériumok, mikróbák és az általuk termelt enzimek összetételétől, a bélfal állapotától és még számos más tényezőtől, amelyek a felszívódást befolyásolják.

Ha az emésztőrendszer egyensúlya felborul, sajnos könnyen olyan ördögi kör alakulhat ki, amelyben a bevitt táplálék nem kerül megfelelő feldolgozásra és ezért egyrészt tápanyag és vitamin hiányos állapot alakul ki, másrészt viszont a nem megfelelően lebontott anyagok olyan patogén bélflóra állományt táplálnak, amelyek saját anyagcseréje viszont a szervezetre káros mérgeket termel. Ehhez társulnak a környezetből (levegőn, bőrön, ételen keresztül) bekerülő méreganyagok, amelyek így összeadódva már komoly működési zavarokat tudnak előidézni a szervezet egészében, így az idegrendszerben is.

 

A Gut and Pschychology Syndrome (Emésztés és Pszichológia Szindróma), röviden GAP-szindróma elnevezést Dr. Natasha Campbell adta, miután autizmusban szenvedő gyermeke gyógyítására tudományos alapokon sikerrel dolgozott ki egy meglepő, ám igen hatékony módszert. Lényege, hogy helyes táplálkozással, az emésztőrendszer "karbantartásával" még a fenti, nagyon súlyos, az emésztéssel látszólag semmilyen szerves kapcsolatban lévő betegségek is gyógyíthatóak. 

További fontos információkkal szolgál magyar nyelven a Dr. Natasha Campbel-McBride neurológus, dietetikus által alapított,

Cambridge Táplálkozástudományi Klinika

honlapján olvashatók

A kezelés célja a szervezet méregtelenítése, az idegrendszer megtisztítása a „toxikus ködtől” annak érdekében, hogy az megfelelően tudjon fejlődni és működni. Ennek eléréséhez a bélrendszer megtisztítására és meggyógyítására kell helyezni a hangsúlyt, hogy az többé ne a mérgezés, hanem a tápanyagok fő forrása legyen.  A vérünkben áramló méreganyagok több mint 90%-a a bélrendszerünkből kerül be – és jut el az idegrendszerhez is –, tehát bélrendszer gyógyulása drámaian csökkenti a szervezet mérgezettségi szintjét.

 A sikeres kezelés a Táplálkozási Programmal valósítható meg, amely Dr. Natasha Campbell-McBride személyes és több ezer, a világ minden tájáról érkezett GAPS beteg, gyermek és felnőtt klinikai kezelése folyamán nyert tapasztalata alapján alakult ki.

 

A GAPS Táplálkozási Program a következőkből áll:

 

1.Étrend. A GAP Szindróma emésztési rendellenesség. Az emésztőrendszer egy hosszú csatorna; amivel ezt megtölti, közvetlen hatással lesz állapotára. Így az étrend kialakítása a legfontosabb feladat és az első számú kezelési forma. Minden más másodrendű.

 

2. Étrendkiegészítők(Törekedjünk a minimumra, de jó minőségű probiotikus készítményre és – lehetőleg fermentált – tőkehalmáj olajra szükség lesz.)

 

3. Méregtelenítés és életmódváltás, a külvilágból bekerülő méreganyagok minimumra csökkentése, legyen szó vegyszerekről, szépségápolási cikkekről vagy feldolgozott ételekről.